Have og helvede

Billedunivers: Julie Andkjær Olsen; tekst: Ursula Andkjær Olsen.
 
Forarbejder til Have og helvede

Ursula og Julie og champagne

Ursula og Julie

Notesbog

slangens bog

 

slangens bog/her er hvad der skete: Gud skabte slangen. således havde OGSÅ den utopi bag øjnene: lykke og samliv så vidt muligt. noget at lade vokse. Men MODSAT MENNESKET VISTE slangen STØRRE tilbøjelighed for udvikling og vækst end for det evige liv, så i paradis VENDTE den SIG mod kundskabens træ og dets lyse pærer. selvom menneskeT SMIGREDE SIG AF at have givet tingene navn og sat små skilte ved, så var det ikke alle ting deT havde navngivet, og efter at slangen og mennesket tog kundskaben ned fra grenene, sad ingen af navnene fast på tingene MERE OG Mange følelser skulle komme og mange ting skulle sidenhen tænkes som manglede navn. DA opstod BÅDE KRIGENE OM TINGENE OG KRIGENE OM NAVNENE PÅ TINGENE OG MANGE har ligget og VIL LIGGE DØDE HEN PÅ MARKEN. Da paradis blev sprængt åbent medbragte slangen dét lille stykke af havernes have som var blevet en del af den selv: dens øjeæble med indhegningen, MED SKILTENE, med græsset og løven og lammet og deres side om side. og den lille bid lys pære som kunne hjælpe udviklingen på gled. Så Mens den på maven snoede sig gennem de følgende århundreder var det med en opfordring til menneskeT om at OVERGIVE SUVERÆNITET til ALMENVÆLDET: ”HVEM ER DU? lad OSSS oM det, sssmukke, GIV OSSS SSSKÆBNER!  AMENAM.” Men også altid med et billede af paradis  – lykke og samliv og SKØNNE navne PÅ SKILT – lige på tungen, TIL ET FÆLLES BEDSTE SÅ VIDT MULIGT: ”lad osSS SSSAMMEN DANNE ET LUKKET KREDSSSLØB AF GIV OG TAG. AF OSSS ER DU KOMMET TIL OSSS SKAL DU BLIVE FRA OSSS SSSKAL DU IGEN OPSSSTÅ. AMENAM. OG SSSLIKKE PÅ DIN SSSTORETÅ. HIHI. SSSMUKKE.” SLANGEN VOKSEDE  OG HED MANGE NAVNE: MIDGÅRDSORMEN I KOMBINATION MED JÆTTEN YMER OG PÅ ET TIDSPUNKT BLEV DEN OPDAGET OG UDPEGET OG KALDT VED ENDNU ET NAVN: LEVIATHAN SOM DET STATSMONSTER DEN VAR. Det kunne have været Gud der slagtede slangen for at lade de retfærdige patte på den TIL SAMFUNDSDANNELSENS FREMME. Men det var slangen selv, DER SLAGTEDE den del af mennesket som var slange. zigzag: den var så dialektisk, DEN HAVDE TO PERSPEKTIVER I ØJET, DET ALMENE OG DEN ENKELTE. lykke og samliv så vidt muligt og noget at lade vokse. OG det slagtede blev saltet og distrIbueret så alle kunne sutte på det SÅ DET VAR EN FEST. Slangen voksede chokerende og blev et kompliceret væsen med broer og passager til at transportere legemer rundt i stigende flygtige og fleksible mønstre: ”VI ER SSSCENEN OG DET DER BEVÆGER SSSIG PÅ DEN. HOLY SSSHIT! DET ER OSSS. GIV OSSS SSSKÆBNER! NOGLE SSSOM SSSTJERNER TIL AT LYSSSE PÅ HIMLEN LIGESSSOM OPIUM FOR FOLKET OG NOGLE TIL AT LÆGGE EN SSSLAGSSS FUNDAMENT. DEM VI KNUSSSER DE SSSKAL DANNE GRUNDLAG. DU SSSKAL DANNE GRUNDLAG LILLE HJERTE, RENE MEL.” DEN VOKSEDE OG DEN FIK FLERE OG FLERE NAVNE: flexicuritAS REX FX. og flere køn: Big PIK OG GULEROD, bLingbling mötherFÜCKER, statskusse, vIdronning og så Den tvekønnede TYRANNOSAURUS FLEX, stat og marked i én win-win, Bare antallet af hoveder: udover STAT OG individ OGSÅ DEt PRIVATE erhverVsliv og hæren af dem SOM kæmper om magten og æren og den store bil med fjernsynet i. OG SLANGEN BLEV VED MED AT UDBYGGE MED netværk, incitamentsstrukturer OG projektansættelser. Det var Antallet af hænder der ikke vide hvad de andre gøre. kolde og varme. og Antallet af bryster, både GOOD BREAST OG BAD BREAST, hvorfra pisk og fløde og livslang læring FLYDER FRIT. Den store bil og LØVEN OG LOVEN OG samliv så vidt muligt. i hvert fald delE af slangen så hvor stor den var blevet og at det ikke nødvendigvis var godt, i hvert fald Én stemme i slangen ønskede AT LADE DET NAVNLØSE I menneskeT BLIVE VED AT VÆRE NAVNLØST, BLIVE VED AT VÆRE GENSTAND FOR DEFINITION, være kilde til stadig nye navne og nye ting. i al tid. det var en UNDERLIG utopi. det var en utopi af åndehuller i slangen.  af huller som slangen lod opstå i sit flæsk, i sin totalitet. en utopi af hver enkelts frie have i hjertet, indeholdt i den store, med skilte og navne og lykke og lam og noget at lade vokse. noget at bruge tiden på. dele af slangen så og håbede at det var godt nok.