vi rus salve

Stense Andrea Linv-Valdan og Ursula Andkjær Olsen
vi rus salve
digt
Gyldendal 2016

 
 
 

Stense Andrea Lind-Valdan og Ursula Andkjær Olsen lærte hinanden at kende i efteråret 2013 og mødtes herefter i forskellige faglige og sociale sammenhænge. I februar 2014 skrev Andkjær Olsen følgende i en email til Lind-Valdan:

 

”Jeg synes man/du/vi/nogen skal lave en tungeskreven bog”

 

og et samarbejde begyndte langsomt at tage form. Før vi rus salve kom således ønsket om at lave en tungeskrevet bog. Et ønske som blev formuleret uden en klar ide om, hvad det kunne betyde. I løbet af foråret 2014 blev en øvebog til, en kærlighedshistorie i et enkelt eksemplar, en palimpsest af skrift, maling og papirer. Igennem arbejdet med den første bog blev en gensidig tillid mellem de to grundlagt, en fælles fornemmelse for grænser, muligheder, for hvad de kunne tillade sig, og hvor meget de kunne kræve af hinanden. I februar 2015 lå de 49 ark som er vi rus salve klar.

 

VI RUS SALVE er et visuelt digt, der begyndte med en deling af kroppen

 

Stense Andrea Lind-Valdan sendte aftryk af sig selv til Ursula Andkjær Olsen. Andkjær Olsen svarede ved at kopiere sig selv i sin kopimaskine. Sådan begyndte en længere digital og fysisk korrespondance, der gradvist tilførtes flere og flere lag bestående af tegning, håndskrift og digital redigering i en kærlig og brutal forhandling af grænsefladen mellem ord og billede. Hver side får sin helt egen dunkle, surrealistiske eller overraskende stemning. De eneste konstanter er dybden og flerheden. Det er eksperimenterende formgivning samt en stærk og sårbar samtale mellem kroppen, skriften, tungen og materialet.

 

Bogen er lavet i en fælles udforskning af den singulære kropslige mulighed for at rumme en anden. En undersøgelse af dét ”at røre”, af hvad det i det hele taget er at røre – andre, hinanden, sig selv. En undersøgelse af, hvad der sker, når man tager en andens ord til sig for at kunne sige noget. For at kunne føle noget. Spørgsmålet er, hvad det egentlig vil sige at tale sammen. Bogen handler om at finde både svaghed og styrke i denne samtale via værket.

 

VI RUS SALVE slutter ikke her

 

Således spørger Lind-Valdan og Andkjær Olsen: Hvem siger ord med min mund? Hvem skriver på min tunge? Hvem maler med min krop?